5 tips over hoe we vlinders kunnen helpen

1. Veldbloemen zijn ook nuttig voor vlinders.
We weten dat veldbloemen heel interessant zijn voor bijen en bestuivers. Daarnaast geven ze vlinderpopulaties betere overlevingskansen. Het is belangrijk dat de bloemenweiden of rand niet te vroeg gemaaid wordt!

2. Vlinders hebben verschillende structuren nodig om te overleven.
In de loop van een vlinderleven heeft ze volgende structuren nodig: voedselplanten (=nectarbloemen), waardplanten voor het afzetten van eitjes, uitkijkplaatsen en bruidsbomen en schuilplaatsen nodig. Met andere woorden, vlinders hebben zowel gras, veldbloemen, struiken als bomen nodig om te overleven.

3. Klaversoorten zijn van bijzondere waarde voor vlinders!
Zo zijn gewone rolklaver en andere klaversoorten in gras de waardplant van o.a. icarusblauwtje, boswitje en sint-jansvlinder. Dus wat klaver in je gazon kan zeker geen kwaad!

3. Houtachtige soorten zoals sleedoorn, olm, zomereik en in zeker sporkehout zijn heel belangrijk zijn voor vlinders.
Sporkehout bijvoorbeeld is de waardplant van het citroentje en boomblauwtje. Sporkehout is van grote waarde voor zowel vlinders als bijen.

4. Bramen, distels en zelfs brandnetels zijn van belang voor een groot aantal vlinders.
Laat een hoekje in je tuin vrij voor dit soort planten. Vlinders zullen ermee gebaat zijn. De grote brandnetel bijvoorbeeld is de waardplant van een groot aantal vlindersoorten zoals de kleine vos, dagpauwoog en atalanta.

5. Veldbloemen verhogen de biodiversiteit waardoor je in je tuin terug een evenwicht krijgt.
Wil je graag gratis plagen en onkruidbestrijding, zorg er dan voor dat je veel biodiversiteit in je tuin hebt. Meer soorten = meer biodiversiteit = minder ziekten en plagen = minder pesticiden!